Café Pascal

adminy

På Norrtullsgatan i närheten av Odenplan ligger trendiga Café Pascal. Sedan öppningen i mars 2014, har caféet blivit ett av de mest populära i Stockholm. Caféet drivs av syskonen Hosep, Arman och Jannet Seropian, som urpsrungligen kommer från Linköping. Kaffet levereras från svenska mikrorosterier, och brödet kommer från det egna bageriet på Lilla Essingen. Syskonen har skapat en både gemytlig och trendig stämning i en fräsch lokal med tegelväggar, trämöbler, hemtrevliga inredningsdetaljer och en inbjudande serveringsdisk. Stället är prisbelönt, och vann bland annat Gulddraken 2015 för Stockholms bästa café.

  • Två caféer – Café Pascal och Café & Bageri Pascal
  • Det bästa råvarorna
  • Croissant med ägg till frukost
  • Prisbelönt café

Satsar på bra råvaror

Hur började allt? Jo, syskontrion, Hosep, Arman och Jannet, drev både ett café och en kvarterskrog i Linköping, men upplevde att kaffekulturen var annorlunda i Stockholm; det var lättare att nischa sig där. För Hosep uppstod intresset för kaffe efter flera resor i Italien, och framförallt för handbryggt kaffe. Brodern Arman är utbildad barista, sommelier och kock. Lillasystern Jannet beskrivs som spindeln i nätet. Att arbeta tillsammans är inte alltid smärtfritt, men det finns en stark tillit till varandra, och alla tre är duktiga på att dela på ansvaret.

Grunden till Café Pascal är att satsa på bra råvaror. Att kaffet odlas och skördas under ideala förhållanden är ett krav. För syskonen är det viktigt att hela processen från kaffebär till rostning hanteras med omsorg, för att få fram kaffets fulla potential. Man samarbetar bland annat med mikrorosterierna Koppi Roasters, Love Coffeeroasters och Da Matteo, som finns i Helsingborg, Lund och Göteborg. På Café Pascal är det framförallt fokus på kaffe, och då krävs det också råvaror av hög kvalitet, kunskap om olika bryggmetoder och en mängd olika kaffesorter att välja mellan. Allt detta finns på Café Pascal.

Eget bageri och utmärkelser

2018 öppnade syskonen ett eget bageri på Skånegatan i Stockholm. Café Pascal-gänget tog över Urban Delis gamla bagerilokaler, renoverade dem och flyttande in. Målet har dock aldrig varit att expandera till en stor kaffekedja; allt det är man emot. Istället strävar syskonen efter en så ekologisk och hållbar process som möjligt, vilket förstås kräver full kontroll. Idén om att i framtiden öppna ett eget rosteri finns redan i tankarna. Bageriet på Skånegatan har dessutom en cafédel, och går under namnet Café & Bageri Pascal. Här serveras mackor, luncher och mängder av bakverk.

Café Pascal är som sagt ett prisbelönt café. 2015 vann man alltså Dagens Nyheters prestigefyllda pris, Gulddraken, och var nominerade igen både 2016 och 2017. Café Pascal har även blivit uppmärksammat av Café- och restaurangguiden, White Guide, där man årligen presenterar de 600 bästa restaurangerna, samt de 250-300 bästa caféerna i Sverige. Sedan 2014 har Café Pascal tagit sig in på listan och enligt White Guide så håller de ”exceptionell nivå”, och beskrivs som “träffsäker kaffekärlek”. 2017 fanns caféet bland de sju bästa caféerna i Stockholm, enligt det New York-baserade magasinet, Drift.

Vad ska man äta?

Café Pascal serverar frukost, lunch och fika. Till frukost kan du välja en av många olika mackor, till exempel toast, croissant med ägg eller grillade surdegsmackor. Till lunch kanske du tar en sallad med mozarella och grillade grönsaker. Eller varför inte säsongsbaserad soppa? Till fikat har du en mängd olika bakverk att välja mellan; bullar, biskvier andra godsaker. Vill du tillbringa några timmar på ett mysigt café med skön stämning, och med mat, bakverk och framförallt kaffe av högsta kvalitet, ska du ta dig till Nortullsgatan och besöka Café Pascal, eller Café & Bageri Pascal på Skånegatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Gamla orangeriet

Om du befinner dig i norra Stockholm är ett besök på den kombinerade restaurangen och cafét Gamla orangeriet väl värt sin tid. Här kan du njuta av en närproducerad och väl tillagad lunch, samt dagsfärska bröd och bakverk. Året runt, ända sedan 1926, har besökare kommit till orangeriet för att […]

Subscribe US Now